Qyteti i Himarës, më shume informacione

November 24, 2016

Qyteti i Himarës është kryeqëndra e krahinës së Himarës që shtrihet në banesat brënda kështjellës (Kastro), në Himarën e vjetër me monumentet e saj të lashta dhe arkitekturën e saj të veçantë, në Spile me plazhin e saj që është qëndra e sotme ekonomike dhe historike, në Potamin, në Livadhin me detin e bukur dhe me plazhin e mrekullueshëm me hotelet e reja , në Zamari, Mihail, në Stefanel. Këtu mund të shihni shumë monumente dhe tempuj të lashtë. Himara ka edhe ndërtesa të ndryshme madhështore, që tregojn origjinën e saj fisnike.

Himara është e mbuluar rreth e qark me kodra, të cilat janë te mbuluara me ullishte dhe pemë të ndryshme frutore ku shfaqin një pamje të mrekullueshme. Me vegjetacion tipik mesdhetar konsiderohet vendlindja e kultivimit të ullirit dhe agrumeve – ka mijëra portokalle, mandarina dhe limona – dhe çdo gjë është hartuar me shume kujdes dhe dashuri për tokën.

Bashkia e re e Himarës kufizohet në veri me bashkitë Vlorë dhe Selenicë, në lindje me Bashkitë Tepelenë, Gjirokastër dhe Delvinë, në jug me Bashkinë Sarandë dhe në lindje me detin Jon. Kryeqendra e Bashkisë është Himara.

Popullsia: Sipas Censusit të vitit 2011 Himara ka 7,818 banorë, ndërsa sipas Regjistrit Civil kjo bashki numëron 27,049 banorë. Me sipërfaqe prej 571.94 km2, densiteti i popullsisë në bazë të censusit rezulton vetëm 13.7 banorë/ km2 ndërsa sipas regjistrit civil, densiteti është 47 banorë/ km2.

Njësitë administrative përbërëse janë: Himarë, Lukovë dhe Horë-Vranisht. Himara dhe Horë-Vranishti i përkasin rrethit Vlorë ndërsa Lukova i përket rrethit Sarandë. Të trija njësitë janë pjesë e Qarkut Vlore. Bashkia e re do të ketë nën administrim një qytet dhe 24 fshatra.

Si të mbërrini
  • Rruga Detare

Portet kryesore të vendit që ofrojnë lidhje me tragete janë:

Nga Saranda dhe Himara ka delfin dhe traget nga Korfuzi. Korfuz – Sarandë (gjithë vitin) apo Himarë (në behar).
Durrësi lidhet me linja detare nëpërmjet porteve italiane që shërbejnë tragete nga Bari, Trieste, Ankona dhe Brindizi. Vlora lidhet me linja detare nëpërmjet porteve italiane që shërbejnë tragete nga Bari, Otranto dhe Brindizi
Linjat e lundrimit që kryejnë itenirar në Shqipëri janë si më poshtë:

ADRIATICA DI NAVIGAZIONE, ILLYRIA LINES, EUROPEAN SEA LINES, LA VIKINGA, VENTOURIS FERRIES, IONIAN CRUISE

~ Porti i Sarandes
+355 85222235
www.portisarande.com.al

~ Porti i Himares
+ 355 39322348

~ Porti i Korfuzit
+30 2661040002

~ Porti i Vlores
+355 03324521/29418

~ Porti i Durresit
www.apdurres.com.al
+355 52 222 028

~ Ruci Tours
+355 393 22 442 / +30 2109018629

~Discover Himara Travel Agency
+355 696674830

  • Linjat Ajrore

Korfuz * (Nga Aeroporti i Korfuzit 2 orë me traget apo 1 orë me delfin).
Janinë* (Nga Aeroporti i Janinës me autobusz ne Kakavi dhe pastaj Kakavi – Himarë me taksi with taxi or bus 150 km).
Tiranë *(Nga Aeroporti i Rinasit me autobus ne Himarë, 215 km). Gjithashtu ofrohet shërbim taksi nga Rinasi për të gjitha destinacionet.
Linjat ajrore që shërbejnë vendin nga e gjithë bota janë:

ALBANIAN AIRLINES, SWISSAIR, ALITALIA, AUSTRIAN AIRLINES, OLYMPIC AIRWAYS, TURKISH AIRLINES, ADRIA AIRWAYS, MALEV, ADA AIR, HEMUS AIR

  • Me autobuz

Qyteti i Himarës është kryeqëndra e krahinës së Himarës që shtrihet në banesat brënda kështjellës (Kastro), në Himarën e vjetër me monumentet e saj të lashta dhe arkitekturën e saj të veçantë, në Spile me plazhin e saj që është qëndra e sotme ekonomike dhe historike, në Potamin me plazhin e mrekullueshëm dhe me hotelet e reja, në Livadhin me detin e bukur, në Zamari, Mihail, në Stefanel. Këtu mund të shihni shumë monumente dhe tempuj të lashtë. Himara ka edhe ndërtesa të ndryshme madhështore, që tregojn origjinën e saj fisnike.

Himara është e mbuluar rreth e qark me kodra, të cilat janë te mbuluara me ullishte dhe pemë të ndryshme frutore ku shfaqin një pamje të mrekullueshme. Me vegjetacion tipik mesdhetar konsiderohet vendlindja e kultivimit të ullirit dhe agrumeve – ka mijëra portokalle, mandarina dhe limona – dhe çdo gjë është hartuar me shume kujdes dhe dashuri për tokën.
Transport i brendshëm me autobuz:
Tiranë – Himarë (itinerar i perditshëm) 275 km
Vlorë – Himarë (itinerar i perditshëm) 73 km
Vlorë – Qeparo (itinerar i perditshëm) 86 km
Tiranë – Sarandë (itinerar i perditshëm) 329 km

  • Me Automobil

Nga Athina vazhdojmë në autostradën (Janinë -Kakavi – Sarandë – Himarë) me gjatësi të përgjithshme 550km
Nga Janina vazhdojmë në autostradën Janinë – Kakavi dhe Kakavi -Himarë me gjatësi të përgjithshme 150 km
Nga Tirane vazhdojme ne autostraden (Tirane – Vlore – Himare – Kakavi) me gjatesi te pergjithshme 215 km.
Ekzistojnë 11 kalime kufitare nga shtetet fqinje në Shqipëri:

Nga MALI I ZI: Hani i Hotit (Shkodra) Ulqini
Nga KOSOVA: Qafë Prush (Tropoja), Qafë Morinë (Kukës)
Nga FYROM: Bllata (Peshkopi), Qafë Thanë (Pogradec), Tushemisht (Pogradec)
Nga GREQIA: Kapshticë (Korçë), Kakavia (Gjirokastër) Mavromati (Sajiadha)

~ Aeroporti i Tiranes
www.tirana-airport.com
+355 42381800

~ Aeroporti i Korfuzit
www.corfu-airport.com
+ 30 2661038694

~ Aeroporti i Janines
www.hcaa-eleng.com

~ Ruci Tours
www.rucitours.com

~ Finikas Lines
www.finikas.lines.com

~ Discover Himara Travel Agency
+355 696674830

  • Distancat kilometrike

Vuno    8
Vlora    73
Tirana    275
Shen Vasil    39
Sarande    54

Nivica    41
Qeparo    13
Palermo    7
Piqemi    25
Palasa    20

Lukova    32
Llogara    36
Kakavia    94
Himara    3
Ilias    12

Dhermi    17
Borsh    17
Athine    587

  • Taksi

Zakonisht taksija pajtohet per aq njerez sa udhetojne bashke , keshtu qe cdo udhetar paguan vetem pjesemarjen e tij p.sh. 25% cmimet e meposhtme jane per komplet pajtimin.

Sarande-Himare 32€
Vlore-Himare 45€
Kakavije-Himare 60€

Disa numra te dobishem taksish:

0684180872
0692085964
0684099926
0682245678
0682052744

  • Numrat e urgjencës

22355 BASHKIA
22296 QENDRA SHËNDETËSORE
22344 RAJON POLICIE
22348 ZYRA PORT

22307 ZYRA POSTARE
22203 RAIFFEISEN BANK
22906 ALPHA BANK
22000 TELECOM

 

 

 

Last modified: July 17, 2018