MIRËSEVINI Jorgo Goro

Kjo është faqja zyrtare e Bashkisë Himarë.

 Jorgo GOROKryetari i Bashkisë

Qyteti i Himarës është kryeqëndra e krahinës së Himarës që shtrihet në banesat brënda kështjellës (Kastro), në Himarën e vjetër me monumentet e saj të lashta dhe arkitekturën e saj të veçantë, në Spile me plazhin e saj që është qëndra e sotme ekonomike dhe historike, në Potamin, në Livadhin me detin e bukur dhe me plazhin e mrekullueshëm me hotelet e reja , në Zamari, Mihail, në Stefanel. Këtu mund të shihni shumë monumente dhe tempuj të lashtë. Himara ka edhe ndërtesa të ndryshme madhështore, që tregojn origjinën e saj fisnike.

Himara është e mbuluar rreth e qark me kodra, të cilat janë te mbuluara me ullishte dhe pemë të ndryshme frutore ku shfaqin një pamje të mrekullueshme. Me vegjetacion tipik mesdhetar konsiderohet vendlindja e kultivimit të ullirit dhe agrumeve – ka mijëra portokalle, mandarina dhe limona – dhe çdo gjë është hartuar me shume kujdes dhe dashuri për tokën.

 • Linjat Ajrore

 • Korfuz * (Nga Aeroporti i Korfuzit 2 orë me traget apo 1 orë me delfin).
 • Janinë* (Nga Aeroporti i Janinës me autobusz ne Kakavi dhe pastaj Kakavi – Himarë me taksi with taxi or bus 150 km).
 • Tiranë *(Nga Aeroporti i Rinasit me autobus ne Himarë, 215 km). Gjithashtu ofrohet shërbim taksi nga Rinasi për të gjitha destinacionet.

Linjat ajrore që shërbejnë vendin nga e gjithë bota janë:

ALBANIAN AIRLINES, SWISSAIR, ALITALIA, AUSTRIAN AIRLINES, OLYMPIC AIRWAYS, TURKISH AIRLINES, ADRIA AIRWAYS, MALEV, ADA AIR, HEMUS AIR

 • Me Automobil

 • Nga Athina vazhdojmë në autostradën (Janinë -Kakavi – Sarandë – Himarë) me gjatësi të përgjithshme 550km
 • Nga Janina vazhdojmë në autostradën Janinë – Kakavi dhe Kakavi -Himarë me gjatësi të përgjithshme 150 km
 • Nga Tirane vazhdojme ne autostraden (Tirane – Vlore – Himare – Kakavi) me gjatesi te pergjithshme 215 km.

Ekzistojnë 11 kalime kufitare nga shtetet fqinje në Shqipëri:

 • Nga MALI I ZI: Hani i Hotit (Shkodra) Ulqini
 • Nga KOSOVA: Qafë Prush (Tropoja), Qafë Morinë (Kukës)
 • Nga FYROM: Bllata (Peshkopi), Qafë Thanë (Pogradec), Tushemisht (Pogradec)
 • Nga GREQIA: Kapshticë (Korçë), Kakavia (Gjirokastër) Mavromati (Sajiadha)

 

~ Aeroporti i Tiranes
www.tirana-airport.com
+355 42381800

~ Aeroporti i Korfuzit
www.corfu-airport.com
+ 30 2661038694

~ Aeroporti i Janines
www.hcaa-eleng.com

~ Ruci Tours
www.rucitours.com

~ Finikas Lines
www.finikas.lines.com

~ Discover Himara Travel Agency
+355 696674830

 

Vuno 8
Vlora 73
Tirana 275
Shen Vasil 39
Sarande 54
Qeparo 13
Palermo 7
Piqemi 25
Palasa 20
Nivica 41
Lukova 32
Llogara 36
Kakavia 94
Himara 3
Ilias 12
Dhermi 17
Borsh 17
Athine 587

Kalaja e Himarës

barbakasQyteti i vjeter i Himares, dhe Kalaja (Barbakas) ne vetvehte jane nje monument i rendesishem qe ka nevoje per mbrojtje qe te mos pesoje deme të pandreqshme.Kjo është një monument i  3.500 vjet të pranisë njerëzore në rajonin e Himarës. Në mesjetare, ne here byzantine, ishte një qytet- kështjellë i vogël por i fuqishëm në këtë vend të Barbakas. Kalaja ka dy portat hyrëse , ne veriun dhe jugun, të cilat ishin mbyllur në fund të ditës.
Kalaja e Himares perkufizohet nga dy kanione , ai i Vishes ( monument natyror) ne veriperendim dhe ne jugelindje nga kanioni ose perroi i Kole Midharit. Kalaja njifet me emrin Barbaka ( emer mesjetar i keshtjellave te ketij tipi) dhe eshte e ndertuar ne nje koder shkembore. Ne veri gjenden malet Akrokeraune(Vetetimes) ,ne lindje ne vazhdim te vargemaleve te Vetetimes dallohet fshati Pilur dhe pylli i dendur i lisave, ne jugelindje Spileja bregdetare qe sot eshte qendra administrative e Bashkise se Himares dhe ne juge plazhi i Livadhit dhe deti Jon nga ku dallohet pjesa veriore e ishullit te Kurfuzit dhe ishujt Diapontike, Erikusa, Othoni, Mathraqi. Ne perendim gjendet kodra e Skutarase qe ndahet nga kalaja e Himares nga kanioni madheshtor i Vishes.
Kalaja e Himares ekziston, të paktën qysh nga mesi i shekullit të IV para Krishtit dhe kontrollonte rrugën nëpër bregdet nga Oriku për në Buthroto. Permendet me emrin Chimera (toponimia Himare lidhet nga disa studiues me Kimeran, një qenie mitologjike me trup luani koke dhie dhe luani dhe bisht gjarpri) dhe perfshihet ne fisin Epirot te Haoneve. Himara përmendet ne disa shkrime te lashta. Emri Chimera si toponim permendet nga Homeri te pakten qe nga shek.XIII para Krishtit. Një mbishkrim i shekullit të III-II, para Krishtit i gjetur në Argos të Peloponezit, e përmend himariotin Thoraks, i cili priti në shtëpinë e tij të dërguarin e atij qyteti, i cili ftonte përfaqësuesit e qyteteve të tjera për të marrë pjesë në festën e tempullit të Herës. Në shekullin e I para Krishtit Himara përmendet nga gjeografi grek Straboni, i cili na ka lënë një përshkrim të hollësishëm të bregdetit të Adriatikut dhe Jonit. “Në malet Akrokeraune, shkruan ai- është kështjella e Himarës dhe burimi i ujit mbretëror”. Perandori Justinian do te rinovoje keshtjellen e Himares permendur nga Pliny nga koha romake: “Ιη Ερiri oracastellum in Acroceraunis Chimera”.
Në listën e vendeve të fortifikuara të Epirit që jep studiuesi anglez N. Hammond, kalaja e Himarës shënohet si kështjellë me muret rrethues midis 500- 1000 m gjatësi. Ne shekullin VIII pas K. kalaja e Himares behet qendra e Peshkopates se Himares cka dëshmon se ajo ka qenë qendër e rëndësishme në Bregdetin Jonian. Per kete arsye me emrin Himare u pagezua gjithe Krahina që perfshinte Bregdetin Jonian, Kurveleshin, Lumin e Vlores dhe Tepelenen. Ne kalane e Himares rruhen deri sot gjurme nga te gjitha periudhat kohore qe permenden me larte. Ansambli arkitektonok i Kalase se Himares eshte shpalur monument kulture . Në disa pjese të saj jane ruajtur mure rrethuese te periudhes Helenistike . Blloqet e medha te gureve poligonale jane te ngjashem me muret rethuese te Finiqit, Butrintit dhe qyteteve te tjera te Kaonise te se njejtes periudhe. Kisha e Episkopise konsiderohet nga monumentet me te rendesishme dhe gjendet brenda mureve helenistike. Sipas nje versioni eshte e ndertuar mbi themelet e nje tempulli kushtuar Apollonit. Ajo perbehet nga tempulli kryesor dhe nje gjysme tjeter e zbuluar ku prehen dhe dy peshkope. Hyrja kryesore te kishes eshte e dekoruar me dy shqiponja dykrenare me kurora Perandorake. Kryeengjelli Mihail , apo Mihaili eshte nje nga kishat me te vjetra brenda mureve e vendosur ne veri te kalase. Kisha eshte e ndertuar ne periudhen 1205 1215 per nder te Princit te pare dhe themeluesit te Despotatit te Epirit Mihail Komnenit. Kisha e Kassopitres ( Shen Maria) ne pjesen lindore te kalase dhe jashte mureve eshte e shekullit te 18. Ikonen e Virgjereshes qe konsiderohet cudiberese e kane sjelle himarjotet nga Kassopi i Korfuzit ku funksonon kishe me te njejtin emer. Ne vendin Koleka dhe ne hyrje te kalase eshte ndertuar Kisha e Gjithshenjtoreve (Ai Pantes). Funksionoi per here te pare ne 1775 dhe e ndertua me bekimin e Pater Kosmait te Etolise( misionar i Patrikanes se Konstantinopojes per te parandaluar perhapjen e islamizmit) .Ne vitin 1970 shpallet moument kulture dhe mbrohet nga shteti. Pas viteve 90te nen kujdesin e kryepeshkopit Anastas restaurohet plotesisht dhe sherben si Kishe Mitropolike e zones se Himares. Ne krahe te kishen Ai Pantes ndodhet kambanorja e Himares e ndertuar ne vitin 1878.
Ne kompleksin arkitektonik te kalase se Himares objekte te tjera te rendesishme jane. Në majë të kalase me pamje nga palzhi i Livadhi eshte rezidenca e Anastas Papase. Shtepia e Kristo Dhimes : Shtepia ka qene tre kateshe por banuesit e mevonshem duke mos qene ne gjendje ta mirembajne e kane prishur nje kat. Shtepia Spiro Milios : Nje rezidence me pamje spektakolare dhe dekorim te pasur. Shtepia e Lilo Llazarit : Shtepia eshte shpallur monunument kulture si shtepi karakteristike himarjote. Shtepia e Jorgi Goros(Theano Goro) eshte shpallur monunument kulture si shtepi karakteristike himarjote. Sheshi i Shen Dhimitrit : Sheshi me pamje Spilene , ku ndodhej e kisha e vogel e Shen Dhimitrit e cila nuk ekziston me. Shen Theodhori: Nen Shen Dhimitrin eshte kisha e Shen Theodhorit. Kisha eshte e braktisur prej shume vitesh dhe nuk ka himarjot te sotem te kujtohet se kurre ka funksionuar . Shen Kozmai : Kisha e ndertuar ne vendin ku ligjeroi Shen Kosmai i Etolise ne Kambi u prish nga regjimi diktatorial. Kisha e re eshte ndërtuar pas vitit 1990 disa metra me larg nga e vjetra

Sheshi Balili : Eshtë një shesh i vogël në qendër të Barbakas . Portat guri, pallate , shtëpi të përulur dhe kupola të vogla në sheshin piktoresk Balili .

Përveç muret helenistike brenda Barbakas, disa monumente të rëndësishme historike janë përmendur më poshtë :

 

Kisha e Episkopise

episkopi

(Shën Sergit dhe Shen Bakut) – Kishe Bizantine qe gjendet brenda mureve helenistike te kalase se Himares eshte ndertuar ne në shekullin 12 .Ndertesa e episkopise dhe banesa e episkopit i ka themelet mbi nje ndertese te vjeter qe ne antikitet thuhet se ishte tempulli dhe faltorja e Apollonit. Eshtë ndërtuar në vendin më të lartë të fshatit, në anën veri-perëndimore dhe pranë mureve të kalasë.. Kisha përbëhet prej narteksit, naosit dhe mjedisit të altarit. Muret e kishës ruajnë gurmë të rindërtimeve të shumta. Një dokument i vitit 1577 vërteton se kisha është djegur dhe rindërtuar. Ajo ka shërbyer për një kohë të gjatë si seli e peshkopatës së himarës.Kisha ka dy faza kryesore ndërtimi; Ndërtimi fillestar i përket naosit me pjesët e poshtme të mureve, sepse pjesët e sipërme janë ndërtar disa herë. Narteksi përbën një ndërtim më të vonë dhe për këtë dëshmon teknika e ndërtimit. Mjedisi i naosit ndahet nga ai i altarit nga një ikonostas muri, me korniza të zbukuruara me motive floreale. Në naos hyet nëpërmjet një hyrje nga ana perëndimore e lidhur me narteksin, dhe një nga ana jugore që të nxejer në oborrin e kishës. Afresku i kishës ruhet
më i plotë në faqet e brendshme të absidës së madhe gjysmërrethore. Në këndin juglindor të saj gjendet kambanorja e lartë rreth 6.10 m. Në hyrjen veriore të narteksit është i murosur një qemer,në të cilin janë gdhendur 4 shqiponja.

 

Shen Maria Kasopitra:himara-shqip-pdf-adobe-reader

Kisha e Kasopitra Virgjëresha , që ndodhet në pjesën jugore të Kalase, është ndërtuar në shekullin 16 . Kisha mori emrin nga ikona e Shen Marise që ishte sjelle nga kisha e Kassopitres ne Kassiopi të Korfuzit. Ikona e Shen Marise se Kassopitres konsiderohet cudiberese. Ne kohe thatesirash ikonen Himarjotet e nxirnin per litani (lutje) popullore. Populli i lutesh per te rrene shi dhe me te vertete cudia ndodhte. Dekoret në brendësi te kishes përfshijnë afreske të dëmtuara që datojnë nga e njëjta periudhe me ndërtimin dhe një ikonostas mural vertet unik .

 

 

 

Kisha Shen Mehillit :himara-shqip-pdf-adobe-reader

 

Eshtë një nga kishat më të vjetra të Kalase dhe është vendosur në pjesën veriore të kështjellës , në një nga dy lagjet e Himarës, Litzinadhes . Lagje tjetër është Tsaknates . Kryeengjelli Mihail , apo Mihaili eshte nje nga kishat me te vjetra brenda mureve e vendosur ne veri te kalase. Kisha eshte e ndertuar ne periudhen 1205-1215 per nder te Princit te pare dhe themeluesit te Despotatit te Epirit Mihail Komnenit.
Kisha

 

 

– Kisha e Gjitheshenjtoreve : himara-shqip-pdf-adobe-reader

 

 

Kisha u ndërtua në nxitjen e Shen Kozmai nga Etolia rreth 1775 në hyrje të Kalasë se Himares ku dhe ka predikuar. Kur Shen Kosmai mbërriti në Himarë u habit qe fshati kishte mbi 150 kisha. Çdo familje ka pasur kishën e vet dhe adhurimin e bënin veç e veç. Te vjetërit thoshnin se të dielave dhe festave degjoheshin 300 këmbana në fshat. Duke dashur ti unifikoj, ai i nxiti ata për të ndërtuar një kishë për të gjithë shenjtorët, dhe i bindi të shkojne në liturgjinë ortodokse te gjithe bashke. Në vitet e komunizmit kisha u bë depo dhe pësoi shkatërrime e dëme të rënda.Sot Kisha e Gjithëshenjtorëve e rindertuar funksionon si Mitropol e Himares.

 

 

Manastiri i Athaloces :

athali

është ndërtuar në një kodër rreth dy orë në lindje të qytetit të Himarës. Athali siç i thonë ndryshe ne Himarë është një vend pelegrinazhi i Zonjes se Bekuar. Kisha është ndërtuar ne 1795 dhe pranë saj gjenden ndërtesat gjysmë te rrënuara te manastirit te vjeter. Manastiri i Shen Marise Athaloces feston Ditën e Zonjës së Madhe më 15 Gusht ku behet panairi i madh nga Himariotet. Prej këtu ka një panoramë të mrekullueshme te qytetit te Himarës. Ne Athali mund te shkohet vetem me kembe.

 

Shpella e Spilese:

shpela

Shpella e Spilese miti vendos këtu shpellën e famshme të Kiklopit Polifemi në Odisea të Homerit. Kjo është më e madhja nga një seri shpellash dhe justifikon shkëlqyeshëm emrin e gjirit homonim dhe zonën në qendër të qytetit te Himares. Shpellat janë të vendosura në bazë të një shkëmbi të ulët 100 metra nga vija e sotme bregdetare e Spilesë. Shpella shtrihet në një thellësi prej më shumë se 30 m me një hyrje të parregullt reth 8 m të gjerë dhe 7 m të lartë, 3,6 m mbi nivelin e detit. Shpella është formuar si rezultat i proceseve karstike.Shtretërit gëlqeror që kanë formuar muret e shpellës janë të deformuar tektonikisht, dhe ka një çarje të madhe në tavan.Në brendësi ekzistojnë disa stalaktite të zhvilluara mirë. Hulumtimet në shpellë zbuluan prova të stratifikuara të aktivitetit prehistorik që daton nga mesi i Holocenit, po depozitat e akumuluara brenda shpellës mund të jenë shpëlarë nga rritja e nivelit te detit në kulmin e periudhës së nxehtë. Arkeologët shprehin keqardhjen e tyre pasi provat e eksploatimit në ultësirën bregdetare të periudhës së Paleolitit të Epërme në shpellën e Spilese mund të kenë humbur. Një rend kryesisht i pathyer i depozitave dhe ekzaminimit sedimentologikal në brendësi dokumentojnë veprimtari prehistorike të njeriut nga Periudha Mesolitike, 8.000 p.e.s. Zonat përreth shpellave ishin po ashtu të banuara gjatë kësaj periudhe, e cila është evidentuar nga qeramikat e gjendura dhe varret. Përdorimi i shpellës ishte i vazhdueshëm në të gjitha periudhat prehistorike dhe historike me më shumë aktivitet intensiv njerëzor nga Epoka e Bronzit të Hershëm.S hpella ishte e banuar edhe në Epokën e Hekurit, gjatë periudhës historike, Helenistike, Romake, madje edhe deri në Mesjetë.Gjetjet nga të gjitha këto periudha janë unike. Ato që dallojnë janë mikrolitet dhe veglat e shumta të strallit, ashklat, tehet, veglat gërmuese, etj..Qeramika e Epokës së Bronzit në Himarë tregojnë një epërsi të pëlhurave lokale po edhe ndikimet dhe ngjashmërinë me qeramikën Dodonase. U gjet një numër i madh i qeramikës Helenistike me cilësi të lartë që daton në shekullin e V para Krishtit, duke përfshirë amfore, skyfosa, lekyte, dhe enë të tjera kryesisht Korintike me vërnik të zi (vernice Nera). Skena qetë, përshkruar nga Cardini nuk ishte më e dukshme. Plazhi që përmbante vetëm një hotel të vogël dhe disa shtëpive ishte bërë një -qytet para  dhe shpella që e mbante  aq shumë potencial për Cardini nuk ishin më të dukshme nga buza   e ujit. Duke shqyrtuar fytyrë shkëmb brenda nxisë jugore të plazhit të zhvilluar, ne ishim në gjendje për të gjetur tre nga pesë shpellat ilustruara në hartën Cardini së, shpella 1, 2 dhe 3 (Shpellë 1, shpella më e madhe ku Cardini kryer gërmime të suksesshme, ishte ende e paprekur, por e  fshehur prapa themeleve  konkrete të një hoteli të ndërtuar pjesërisht. Shpellat e  Himarës tani të kërkojë një rivlerësim të hollësishëm, para se arkeologjia e  vlefshme. Shpella e Himarës me emërtimin: Shpella e Spilesë është shpallur monument kulture  me vendim e Rektoratit të universitetit shtetëror të Tiranës ” Nr.6, datë 15.1.1963- “Mbi shpalljen e monumenteve të kulturës. 2. Shpella e Spilesë, në fshatin Himarë.

Zbulmi Cardini viti 1939
Nga shpellat ekzaminuara gjatë anketës, një ose dy zbuloi prova të mrekullueshme të pushtimit parahistorike. Me interes të veçantë ishte një shpellë të madhe në qytetin bregdetar të Himarës, ku kishte Cardini  me punëtorët shqiptarë kryen  gërmime në vitin 1939:”Shpellat Himare: kjo shfaqet në lokalitetin e Spilesë, në afërsi të bregdetit Adriatik ….. Një hendek fillestar gjykimi kryhet në 4 qershor u zgjeruar dhe thelluar më 8 dhe 9 ……..
Unë e bëra  një verifikim në  natyrë e cila qe  mjaft vend interesante, i cili do të kërkojë një fushatë të gjatë gërmimeve-shumë premtuese në drejtim të rezultateve për shkak të masës së depozitimit, bollëku i mbetjeve arkeologjike dhe fauna dhe më  rrallë stratigrafike qarta ,mendova nuk  është më të mirë që depozitat brenda saj, të cilat mund të hulumtohen direkt në një moment më të favorshëm, duke përdorur mjete dhe pajisje të sugjeruara nga IPU [shkencës ‘: Cardini, 4 korrik. 1939 notebook].Në mbërritjes në Himarë, ne kaluan pjesën shkëmbore të Gjiri i Spilesë dhe në atë që ishte një port i vogël, përshkruar nga Cardini:
“Fshati shtrihet në kodrat e vogla,të cilat në veri mbyllen  jashtë portit të vogël që është mbyllur nga dydegëzim shkëmbore arritur në det. Degëzimi gjithashtu formojnë një plazh të vogël, e cila ka disa shtëpive dhe një hotel i vogël.
Tre nga shpellat e hapura dhe këto janë aq afër sa për të formuar një depozitë të vetme në faqen e pjerrët në bazën e saj, 20-25 metra të gjerë.
Dy shpella, të cilat duken të jetë e mjaftueshme, por ulet  disi, hapur në një nivel më të lartë, pak më shumë se 100 metra nga të tjerët.
Shpella që provuan ka një hyrje tetë metra të gjerë, është 32 metra e gjatë, gjashtë deri në shtatë metra e lartë dhe është më i madhi i të gjitha ‘[IPU: Cardini 1939 notebook].

Ura e Kolmidharit :

12596198_10208588069197547_1806104701_n

Ura e Kolmidharit ndodhet prane fshatit Himare qe te con ne rruge te vjeter per ne lagjen Mihaili( 1 Maj). Ndertuar ne vitin 1878.

 

 

Kisha e Shën Spiridhonit (Vuno fshat):

spiridonas

 

Monument Kulture i Kategorisë së Parë. Sipas të dhënave të studiuesve daton në vitin 1778. Kisha e Shën Spiridhonit në Vuno bën pjesë në nëngrupin e bazilikave me tavan të rrafshë, dhe ka përmasa të brendshme 19.80 x 11.40 m. Ajo përbëhet nga salla qendrore dhe hajati që ndodhet në pjesën perëndimore.Ajo ndahet me dy arkada mbi kolona guri, me tre nefe gjatësore.

 

 

 

Manstiri I Shen Theodhorit:himara-shqip-pdf-adobe-reader

 

Midis fshatrave Lates (Ilias) dhe Dhermi në një kodër me një peizazh mahnitës nga deti gjendet Manastiri i Shen Theodhorit. Manastiri është ndërtuar shekullin e 14-të mbi faltoren e lashtë të perëndisë Zeus dhe Artemisit, perëndeshës së gjuetisë, po përfundoi gati 500 vjet me vonë.Në vitin 1946 u mbyll nga regjimi komunist e me vonë u bë bazë ushtarake për sovjetikët. Tashmë rruga drejt tij është asfaltuar.Manastiri gjendet mbi një kodër të gjerë të mbuluar nga ullinj dhe qiparisë mes Dhërmiut dhe Kanionit të Gjipesë.Manastiri është bërë i vizitueshëm nga turistët disa vite më parë kur u ndërtua një rrugë e ngushtë për makina që përfundon në një shesh pushimi disa qindra metra larg manastirit. Krahas rrënojave të vjetra, brenda manastirit gjenden objekte të ndryshme të mbetura nga koha e komunizmit kur u përdor si bazë ushtarake.Prej këtu, turistët mund të vizitojnë manastirin lartë në kodër ose të zbresin kodrën për te plazhi i Gjipesë, një nga më të bukurit dhe më pak të eksploruarit të bregdetit të jugut. Ecja nga sheshndalimi i makinave për te Manastiri zgjat për rreth 10 minuta përmes një rruge të shtruar së fundmi me kalldrëm. Ecja nga shesh ndalimi për në plazhin e Gjipesë zgjat rreth 30-40 minuta në këmbë. Kthimi është paksa i lodhshëm për shkak se duhet të ngjitet një kodër e rrahur nga dielli vazhdimisht.

 

 

Manastiri e Stavridhit – Burim i Jetedhenes (Ilias) :

 

himara-shqip-pdf-adobe-reader

 

 

Nje degezim neper nje rruge te pa asfaltuar brenda fshatit te con ne Manastirin e Stavridhit (Burim i Jetedhenes ). Ky manastir i perkushtohet Theotoqit dhe eshte ndertuar ne shekullin 14 mbi faltoren e lashte te perendise Zeus dhe Artemisit, perendeshes se gjuetise. Eshte tashme tradite qe ne daten 15 te cdo gushti grumbullohen banore nga gjithe zona per te festuar diten e Shen Marise.

 

 

 

Kanioni i Gjipese (Ilias):

himara-shqip-pdf-adobe-reader

 

Një monument i mahnitshëm, i vizituar nga mijera të apasionuar të natyrës dhe sporteve ekstreme, ndodhet në pjesën e poshtme të përroit Gjipe, midis Vunoit dhe Iliasit. Kanioni fillon në ujvarën Petasma, ka gjatësi 4 km, 75m lartësi maksimale dhe 10-20m gjerësi. Në shtegun e ngushtë të kanionit spektakolar mund të bëni kacavarje, kanioning dhe ngjitje shkëmbore. Shumë tifozë të sporteve përdorin këtë kanion për të ushtruar sportin e tyre të preferuar, dhe për të përjetuar emocione të forta. Plazhi i virgjer i Gjipesë ndodhet fare afër dhe dallohet për rërën e imët dhe të pastër, shpellat e vogla dhe bregdetin shkëmbor te saj. Mund të arrihet përmës dëtit dhe rrugës së ndërtuar vonë përmës Monastirit të Shën Theodhorit.

 

 

Kalaja e Iliasit:

himara-shqip-pdf-adobe-reader

 

apo e “Pirgut” ndodhet në krahun e djathtë të rrugës automobilistike Vlorë-Himarë, mbi kodrën në vendin e quajtur “Qafa e Pirgut”, pranë fshatit Ilias. Në sipërfaqen e kësaj kodre shihen gjurmët e një vendbanimi të lashtë, prej të cilit janë ruajtur disa trakte muresh rrethimi, të ndërtuara me gurë të papunuar të madhësive mesatare. Muri ndjek relievin e kodrës, trashësia e tij arrin deri në 2.30 m. Kjo kala formon një plan rrethor me diametër 25 m. Në anën perëndimore muri ruhet në gjatësinë 70 m, ka gjerësi 3 m dhe lartësi 0.50 m. Në anën lindore, në gjatësinë 50 m, muri braktis vijën rushkulluese të kodrës dhe në skajin verior bën një kthesë drejtkëndëshe. Në këtë anë muri ka gjerësi 2 m, ruhet në lartësinë 1.80 m. Muret nga teknika e ndërtimit janë të ngjashme me ato të kalase së Badhrës në borsh, të cilat datojnë në periudhën e bronzit të vonë, ndërsa hyrja i përket një faze më të vonë, e cila lidhet me epokën e hekurit të hershëm.
Në të dy faqet muri është ndërtuar njëllojë, pa boshllëqe dhe mbushja midis tyre bëhet me gurë të vegjël dhe çakëll. Muret hyrja ka punim më të regullt, me faqet e gurëve të punuara me çekan dhe të vendosur për së gjati sipas linjës.

 

 

Shpella e Pellumbave (Ilias) :

himara-shqip-pdf-adobe-reader

 

Në veri të Himarës, anës detit në nje plazh mes Jalit dhe Gjipesë, është një shpellë tjetër e jashtëzakonshme në të cilen mund te hysh vetem nga deti. Mjedisi është i mahnitshëm dhe plazhi ideal për të notuar i vetëm. Kjo shpellë interesante sipas legjendave besohet se dikur ka qënë strehë për piratët, si dhe udhëtarët që në antikitet. Mund të shkohet vetëm nga ana e detit.

 

 

Ura e Gjipese (Ilias) :

himara-shqip-pdf-adobe-reader

 

Ura e Gjipesë e cila ndodhet përgjatë rrjedhjes së përroit,mbi rrugën nacionale që lidh fshatin Ilias me fshatin Vuno eshte nje Monument Kulture. Ura e Gjipesë”, apo ndryshe “Ura në Lumë, Vuno”, ndodhet pranë fshatit Ilias në rrugën që të çon te Manastiri e Stavridhit (Burim i Jetedhenes).

 

 

Manastiri i Shen Marise ne Dhermi :himara-shqip-pdf-adobe-reader

 

Në krye të fshatit, në pjesën dominuese, qëndron “Manastiri i Panaisë“. Kisha e Shen Marise që ndodhet Brenda teritorit të Manastirit i takon shekullit të XIII – X IV. Eshte shume i bardhe dhe shquhet per arkitektoniken e tij dhe pamjen e vecante. Kisha është e tipit bazilikat me një kupolë dhe daton nga shekulli i 14-të. Afresket e saj interesante, ende ne gjendje shume te mire, ishin porositur nga Kryepeshkopi i Himarës dhe Delvinës Ioanni në 1781. Mund te shkohet vetem me kembe.

 

 

Shpella e Piratëve:himara-shqip-pdf-adobe-reader

 

 

Eshte një shpellë karstike natyrore e bëre e famshme nga libri i Petro Markos dhe më pas nga filmi me të njëjtin titull.Gjendet në kodrinën ku është Manastiri i Shën Theodhorit. Vendosur në shkëmbej thikë, në një det shumë të thellë që merr “ngjyrën e verës”, shpella ruan vlera të rëndësishme turistike, që të sjellin në kohrat e Mesjetes. Sipas legjendës, shpella dikur ishte strehë e piratëve dhe anijeve.Mund të arrihet vetem nga deti.

 

 

 

 

Kalaja e Karosit (Qeparo) :

himara-shqip-pdf-adobe-reader

 

I takon një faze më të avancuar të vendbanimeve prehistorike të Kaonisë. Ajo ndodhet mbi fshatin Qeparo i vjetër, në vendin e quajtur “gradishta” dhe është ngritur mbi një kodër të lartë shkëmbore 450 m që gjendet 3.5 km larg bregut të detit. Fshati i pare ka qene vendosur ne zonen e quajtur Pirg, pikerrisht aty ku ndodhet kalaja 3000 vjecare e Karosit me 5 radhe muresh, me e madhja ne Shqiperi juge-perendimore,e cila pret arkeologet per germime sistemtike qe ende nuk jane bere. Edhe sot e kesaj dite shpati i malit quhet Nenpirg. Me vone kjo zone eshte quajtur Kastel qe eshte perkthimi ne gjuhen latine . Ndersa vendbanimi i shekujve VI.-IX pas Kr., morri emrin sllav, Gradishte. Aty afer ndodhet dhe nje vendburim ujrash Liziko qe ka qene nje vend banim ,dhe vete Lizikoi sot eshte si nje lloj santoriumi natyral ku prehnin eshtrat e tyre te semuret qe punonin minierave te Frances dhe kolonive te saj.

 

 

Manastiri e Shen Dhimitrit:

himara-shqip-pdf-adobe-reader

 

Ne fshatin e poshtem te Qeparoit ndodhet manastiri i Shen Dhimitrit, i bardhe dhe i rindertuar si dhe kisha me te njejtin emer. Eshtë ndërtuar brenda një ansambli, ku ndodhet ndërtesa e shkollës dhe e personelit të kishës. Manastiri eshte ndertuar ne formen me te plote rreth viteve 1730. Ikonostasi prej druri, me figura engjejsh dhe gjethe akanthi i kishes perbejne nje pasuri kulturore te fshatit dhe pjeserisht eshte grabitur prej vizitoreve trafikanteve ilegale po edhe “ruajtesve te monumenteve kulturore”.

 

 

Kulla e Ali Pashës, Në Qeparo:

 

himara-shqip-pdf-adobe-reader

 

Kulla e Ali Pashës ose kulla e Vlashajve ndodhet në fshatin Qeparo rreth 1 km në veri të tij. Ky ndërtim shquan për një përpunim të kujdësshëm, korniza karakteristike prej guri me motivet e njohura prej harkadash, si dhe kornizimi i dritareve me gurë të latuar rrisin vlerat e pamjeve të këtij ndërtimi.Nuk ka të dhëna të sigurta për shkaqet se përse Ali Pasha e ndërtoi këtë vilë kaq të bukur në këtë vend sa afër bregdetit dhe një porti të vogël të Jonit, aq edhe prane terreneve malore të ashpra Labërisë, të vështira për tu kapërcyer dhe penetruar në thellësi të tyre. Nuk përjashtohet që kjo banesë në formën e një fortesë, në një pozicion gjeografik që kontrollon mjaft mirë rugët e mundëshme që mund të afrohen nga fshati i Qeparoit, me obor të madh dhe me mure rrethues të lartë, e vecuar nga fshati dhe në një pozicion strategjik, vështirë se mund të merret lehtë nga agresorë. Ajo, në një analizë të thjeshtë duket se duhet të jetë ndërtuar si një bazë me interesa të veçanta strategjike për Pashain e Janinës, për rrastet e një rreziku eminent, kur atij do t’i duhej të braktiste vendin dhe të largohej në perëndim, përmes detit, pasi sikundër dihet jo fort larg nga këtu, ndodhet Porto Palermo, ku Ali Pasha ndërtoi edhe një fortesë ushtarake bregdetare, që e konsideronte të rëndësishme për kontrollin e Jonit dhe si mundësi për daljen e tij në perëndim. Një tjetër mundësi duhet të ketë qënë edhe nevoja për të pasur një vilë në afërsi të bregdetit, për pushime, pasi jo fort larg nga këtu ai kishte kryer edhe ceremoninë e tij të martesës me Vasiliqinë, pikërisht tek Kisha që ndodhet në hyrje të Porto Palermos.

 

 

Porto Palermo – Kalaja e Ali Pashes:

 

himara-shqip-pdf-adobe-reader

 

Gadishulli i vogel i Palermos qe lidhet me nje istem prej 50 m me bregun e detit eshte nje fortese e vertet natyrale mbi te cilen eshte ngritur kalaja e Ali Pashes qe banoret vendas e quajne thjesht Kastri. Ne te vertete Kalaja e Ali Pashes, veper e projektuar nga arkitekt ushtarak francez eshte ngritur ne germadhat e nje kalaje te mepareshme dhe sot paraqet vlera te vecanta arqitektonike dhe turistike. Mbi porten e hyrjes Ali Pasha vendosi nje pllake guri ku ishte gdhendur nje vjershe hymnizuese e figures se tij qe besohet se ka autor iluminstin e shquar epirot Jani Vilarai. Kalaja besohet gabimisht të jete ndërtuar në fillim të shekullit të 19-të nga Ali Pashai i Janines. Ne te vertete është veper e projektuar nga nje arkitekt ushtarak francez, ngritur mbi rrënojat e një fortese të vjetër trekëndëshe veneciane të 1453 dhe të një manastiri qe eksiztonte atje, sipas përshkrimit të udhëtarit Anglez Lik që ka vizituar vendin. Ajo ka të njëjtin plan trekëndore, me kulla të rrumbullakëta, si fortesa veneciane e Vivarit në Vouthroto (Butrint), po e njejtes periudhe. Gjyri mbyllet nga kodra e Suges dhe mali i Kukumit ne maje te te cilit gjendet nje fortifikim i vjeter qe arkeologu Jano Koci e konsideron 4000 vjecare. Ne kete hapesire te mbushur me legjenda dhe histori pushuesit dhe amatoret e ujit do te gjejne parajsen e tyre, biologet dhe natyralistet laboratorin e tyre dhe sportistet mund ti bien pash me pash brigjeve te shkembta kur deti eshte i qete ose te sodisin shkumen e qumesht te valeve qe ngjyros me penelin e saj te shpejte brigjet e thepisura.

 

 

Kisha e Shen Nikolles(Kisha e Vasiliqise):

himara-shqip-pdf-adobe-reader

 

Ne fillim te istmit te Palermos gjendet kisha e Shen Nikolles e cila me pare ndodhej ne zonen e Kalase. Ali pasha ishte nje figure diktatore e eger por kishte nje adhurim te vecante per kultet e krishtere dhe prandaj e ndertoi kishen qe prishi pak me tej. Ishte viti 1818 kur Pashai i Janinës, ndodhej në kulmin e sundimit të vet. Pushteti i tij nuk njihte kufij. Himara, ishte krahina që ai kishte për zemër. Prandaj dhe një kështjellë-dhuratë për Vasiliqinë, që, sipas historianëve e donte shumë, do të përbënte edhe një simbol domethënës. Por, sipas një historie që tregohet nga të moshuarit e Himarës, ndërtimi i kishës ishte edhe pjesë e një marrëveshjeje të Ali Pashës me “kapetanët” e Himarës, bashkë me atë të ndërtimit të kështjellës. Përmes kësaj marrëveshjeje, lundërtarët himariotë do të shfrytëzonin falas limanin që ndodhej pranë kështjellës për anijet e tyre, ndërkohë që do të kishin edhe një objekt kulti më shumë për t’u falur. Po ashtu, në këtë mënyrë, Ali Pasha, përveçse i kushtonte një objekt kulti dhuratë zonjës së vet, vendoste marrëdhënie mjaft të mira me himariotët në kuadrin e realizimit të objektivave të tij.

 

 

Kështjella e Sopotit (Borsh):

himara-shqip-pdf-adobe-reader

 

Faza më e hershme e fortifikimit daton në periudhën e bronzit të vonë, ndërsa në fillimet e periudhës helenistike shek. IV-III p.e.s, që përkon me fazën e dytë, shëndrohet në një qendër qytetare të rëndësishme. Fortifikimi i kësaj periudhe zë një sipërfaqe rreth 2.80 ha dhe ndahet në tri hapsira, ku atë qëndroren e zë pjesa e akropolit. Hyrja e fortifikimit antik ndodhet në juglindje. Në shpatin jugperëndimor e atë verior të kodrës shihen rrënoja të shumta banesash antike gjysëm të punuara në shkëmb. Në antikitet rajoni quhej Meandria. Akropoli i Meandrise antike u ndërtua rreth fillimit te shek. III p.e.s me mure te stilit trapezoidal mbi bazen e se ciles është ngritur kalaja mesjetare, ku dhe ka mar emrin e tashëm. Në kodër, gërmimet sollën në dritë gjetje nga qyteti antik, fortifikime të shek të IV, kompleks banesash dhe nekropolin e lashtë me varre te thjeshta dhe monumentale me qemer cilindrik si dhe qeramika të shumta, amfora, kandila, skyfosa, lekyte, etj…Midis objekteve me interesante që u zbuluan nga germimet ishte nje mozaik shumengjyresh, nje symbol rrufeje prej hekuri, dy gjethe ulliri prej floriri dhe disa objekte zbukurimi grash prej bronzi. Gjetjet arkeologjike ne kodren e Sopotit datohen reth viteve 280-275 p.e.s.Rruga per të vajtur ne Keshtjellen e Sopotos është e veshtire dhe shkohet vetem ne këmbë.

 

 

Kalaja e Badhrës(Borsh):

himara-shqip-pdf-adobe-reader

 

I përket periudhës së bronzit të vonë. Fortifikimi ndodhet poshtë rrugës automobilistike në dalje të Borshit, në një kodër me lartësi rreth 250 m mbi nivelin e detit. Ai rrethonte majën e kodrës, e cila dominonte mbi kodrat e buta përreth dhe mbi plazhet e Borshit e të Piqearsit. Muri prehistorik ka një gjatësi prej 180 m, ndërsa gjerësia varion nga 2 deri në 2.30 m. Hyrja e vetme e fortifikimit ndodhet në anën jugore. Jashtë mureve rrethues në veri dhe perëndim shihen gjurmë banesash prehistorike.

 

 

 

Lisat e Pilurit :

himara-shqip-pdf-adobe-reader

 

Biomonument që ndodhen në kodrinën pranë e në juglindje të qendrës së fshatit të Pilurit, 750 m mbi nivelin e detit. Nga banorët e fshatit njihet dhe me emrin “Pylli i Shën Kollit”, sipas kishës me të njëjtin emër që ka qenë aty pranë. Lartësia e kodrës është 750 m mbi nivelin e detit. Banorët e kanë ruajtur gjithnjë. Sot është krijuar një pyll dushku me sipërfaqe 1.5 ha, ku drurët arrijnë lartësinë mbi 8-10 m e trashësi trungu mbi 60-70 cm. Biomonumenti ka vlera shkencore për biologjinë,
por edhe vlera estetike, mjedisore, mësimore dhe fetare. Kontrasti që krijohet me territoret e zhveshura përreth e bënë edhe më interesant. Panorama që të ofrohet që aty drejt detit dhe Bregdetit të Jonit është mahnitëse për këdo. Vizitohen sipas rrugës rurale Himarë-Pilur

 

 

 

Varret e Jelimeve ne Vumblo:

 

varet

 

Nekropoli antik qe ndryshe emertohet Varret e Jelimeve nga vendasit, eshte I vendosur ne nje gryke ne juglindje te fushes se Vumbloit, e cila formohet nga dy kodra qe ngrihen ne anen lindore dhe perendimore, perkatesisht kodra e Okolezes dhe ajo e Stavrules.Varret jane tevendosura ne kembet e kodres se rrumbullakte te Okolezes qe ndodhet ne krahun lindor dhe prej andej drejt perendimit ne kurizin e kodres se Stavrules. Nekropoli shtrihet ne nje siperfaqe prej 110m. Kjo eshte gjeresia maksimale e ketij Nekropoli. Ndersa gjatesia qe ze nje siperfaqe rreth 170m, fillon ne hyrje te qafes ku nis ndjitja e malores se saj nga ana veri-perendimore. Ne Nekropol ndodhen dhe dy lemenj ne te dya anet e monopatit, te cilet sherbenin per pastrimin e prodhimit bujqesore qe mbelidhej nga fusha e Vumbloit ne dillimin e viteve 1900.

KyNekropoleshtegermuar ne menyreshkencore per here te pare ngaarkeologugrekDhimitrisEvangjelidhis ne vitin 1913. Ai datonketovare ne periudhenhelenistike, tecilatpermbanindhuratatendryshmefunerale, ene, kandiladhearmeqendoshtatregohne se indjeriishteluftetar, qekamarrepjese ne shumebetejadhevarrimimorrinderimin e duhur me pranine e tyre.(Dh.Evangjelidhis, I VoriosIpiros.VivliopolionIoanuSidheri en Athines, 1919, f.35).

Arkeologutjeterqe I kavezhguarketovaredhenajeptedhena me rendesiesheanglezi Hammond, I cili e vizitoiketeNekropol ne vitet 1930. Sipastijdisaprejketyrevarrevearrininderi 3m gjatesidheishinpunuar me pllakagurimepermasa 0,89×0,55×0,21m, trashesi. Ai nukgjetiqeramike, por duke u mbeshtetur ne deshmite e banoreve, ne varreeshtegjeturqeramike e zez me luster dhemajaheshtashprejhekuridhe se skeletetishinvendosura ne varr ne njepoziciontepalosur ne dysh (N.G.L Hammond, Epirus, Oxford at the Clarendon Press,1967) . Ketovarrepermendengjithashtu ne hartenarkeologjiketebregdetittejugutngaDh.Budina, sipastecilitjanevizituarngaMyzaferKorkutigjatenje expedite tevitit 1968. Ai ipershkruansivarre ne trajtearke, tecilatformohenngarrasaguriqekaneformen e njekaterkendeshikendedrejt (Dh.Budina, Hartaarkeologjikeebregdetit Jon dhe e pellgutteDelvines “iliria”,1971). Prania e armeve ne ketevarreze I ben arkeologettejene ne njemendjepersa e perkettipareveprejluftetareshtetevdekurve. E cilanese do ta marrimparasyshpasazin e Thuqididit per karakterinluftarakteKaoneve, ateheremundtemendojme se kynekropoleshtenjeperfaqesuestipik I cultures se tyre. “Kaonetngafisat e tjerakonsideroheshisiluftetaret me te forte” –Thuqididi, “Lufta e Peloponisit”. Almera,2008).

Ngavezhgjimet e berangaanajone ne ketevarrezeprej 2.4 ha, rezoltun se ketovarrejanepunuar me trellojeteknikashtendryshmedheiperkasintipologjivetendryshme, tedala ne pahngagermimetklandestineqejaneberepergjatketyreviteve ne ketevarrezeantike. Njendertipologjite e varreveeshteajo e pershkruarnga Hammond dheDh.Budina, me rasa guritepunuara me menyreterregulttevendosura ne frmedrejtkendesi pa asnjelidhje. Kryesishtketovarreperbehenngakaterose  meshume rasa guridy me teshkurtraqevendoseshinne kryedhe ne kembet e tevdekurit, dhedy me tegjataqevendoseshinanash.

Nje tip tjetervarri I permasavetemedha, icilika dale ne paheparadisamuajsh, eshtepunuar me pllakaguritevendosurambinjera-tjetren ne menyreterregullt, tecilatformojnenjekamaretevogel ne krahunveriortevarrit. Kyvarreshtevetmi I ketij tipi, icilimbulohet me njeapodypllakatetrashaguridhekanjegjatesiprej 2m, gjeresiprej 90cm dhethellesi 90cm deri ne 1m. Ne ketevarregjetemgjithashtufragmentetevoglaqeramikeme llustertezezedhepareteteholla. Tip I treteqeeshtepunuargjithashtu me rasa gurideshmon per njeteknike me telartepunimi, me faqe me telemuarakuformohet me llojekornizedhelidheshin me plumb nepermjetdisahallkavetepunuaratefaqetanesore. Fatkeqesisht tipi I funditeshtedemtuargjatenjederhyrje me makinerite rend ate quajturaSkrep ne vitin 2012, megjithatedisaprejtyremundterestaurohensa per tedhenenje ide tepergjitheshme, nesekynekropol do tebehet I vizitueshem.

Ruhenende ne gjendjete mire 10 varre, dhenese do tepastrohenngadheudhevegjetacioninumri I tyreeshte me imadh.

Gjeresiamesatare e tegjithavarreveeshte 90 cm, ndersagjatesiavarionnga 1.10 m  deri ne 2 m. Tipologjia e ndryshme e tyrete ben temendosh se kynekropolkaekzistuardhekavazhduarteperdoret per njekohetegjate ne antikitet.

Per rrezikunqe I kanosetngagermometsistematikeqebehensistematikisht ne te, per vleratarkeologjikedherendesineshkencore, sidhe per potencialin e rendesishemTuristikqeofron per zonen, Nekropoli ne fjaleteshpallet object ne “mbrojtjeparaprake” dhe me vonetemarrestatusin “Zone arkeologjike e kategorise A”

 

 

“Guri në Qiell” (Vranisht):

himara-shqip-pdf-adobe-reader

 

Në majën e malit të “Mesimerit” gjendet një gur gjigand, disa tonelatësh, i ngritur horizontalisht dhe që qëndron mbi dy gurë të tjerë të ngritur vertikalisht. Nga vendasit ai thirreth “Guri në Qiell” dhe nga studjuesit ai është vlerësuar se është Dolmen. Pra, ky object duket se është ngritur në periudhat e herëshme prehistorike sikundër edhe disa të tjerë nëpër Europë e më gjërë (kujtoni Stouneixh – Angli) ka qënë një objekt adhurimi, kulti, për banorët e lashtë të këtyre anëve. Gjer më sot, Dolmeni i Vranishtit, vlerësohet se ai është i vetmi jo vetëm në Shqipëri por ndoshta edhe më gjërë, në Ballkan.

 

 

Ujësjellësi i Vranishtit :

himara-shqip-pdf-adobe-reader

 

Krahas objekteve të tjera me interes historic dhe arkitektonik, fare pranë fshatit Vranisht gjendet edhe Ujëshjellësi, i cili përbëhet nga dy pjesë. Ura numër 1, e punuar me një hark dhe ura numër 2, mbështetur në gjashtë harqe dhe pesë dritare lehtësuese. Është ndërtuar në periudhën e Ali Pashë Tepelenës (filllim Shek. XIX) dhe shquhet për vlerat ndërtimore të një ujësjellësi të ndërtuar nga mjeshtra vendas. Ujësjellësi i Vranishtit është me trase horizontale.

 

 

Tuneli i Porto Palermos:

himara-shqip-pdf-adobe-reader

 

Eshtë një bunker nëndetëse ndërtuar gjatë sundimit të diktatorit Enver Hoxha. Eshtë e vendosur në pjesën veriore të gjirit të Porto Palermos .Nuk është më në përdorim te tillë, por mbetet në një zonë ushtarake.

 

 

 

 

 

 

 

 

Gjiri i Grammes – Ne veri te Palases, në kepin me të njëjtin emër dhe ne gjirin e vogel, ne shkembejt e bregut, gjenden me shume se 1500 epigrame ne gjuhen Greke.gjiri-grammata-himare Emri Grammata është i lidhur ne menyre të qarte me shkronjat dhe simbolet e gdhendura dhe që ne greqisht justifikon emrin “Γράμματα” te gjirit. Studimi i mbishkrimeve tregon se gjiri i qetë nuk ishte vetëm një vend i mrekullueshem shpetimi dhe strehë për detarët ne rast stuhie, por një vend i vërtetë i adhurimit, pelegrinazhit dhe vigjilencës së hyjnive shpetimptare të Dioskurve (>Διός + Κούροι), djemve të shenjte binjake të Zeusit, hyjnive mbrojtese të anijeve dhe të detareve. Mbishkrimet u takojne shekujve te fundit p.e.s. dhe në shumicën e rasteve, është përdorur formula “Εμνήσθη παρὰ τοῖς Διοσκόροις” dhe pasohet nga emra në gjinore: kjo sakteson se udhëtarët nuk vizitonin vetem rasteshist gjirin. Udhetaret ne evokimet e tyre i kerkonin ndihme Dioskureve jo vetem per veten por dhe ne emer të familjareve apo shokëve. Gji Grammata ka dhe në ishullin e Siros në Greqi qe ka marre emrin poashtu nga mbishkrimet atje. Shkohet në Grammata vetëm me ane te detit.

 

 

Shpella e Porto Palermos – Shpella e Porto Palermos është e vendosur në afërsi të ish bazës së Nëndetëseve që është ende nën patronazhin e ushtrisë. Kjo gjithashtu është një shpellë karstike e krijuar nga aktiviteti gëlqerorë dhe gjatësia e saj është vetëm disa metra nga çdo drejtim. Hyrja është e dëmtuar rëndë dhe nuk ka pasur gërmime formale ose hulumtime të historisë së saj. Shquhet kryesisht për vlerat e saj skenike dhe turistike si dhe plazhet idilike përreth. Eshtë gjithashtu një destinacion shumë interesant për eksplorim dhe zhytje

 

 

 

PLAZHET :
13782224_1633617520287526_3568717317702048311_n

Himara është e njohur për plazhet e saj të mrekullueshme, shumica e të cilave janë plazhe me gura te vegjel, edhe pse disa kanë rërë. Spillea, plazhi qendror i Himares tërheq shumë vizitorë në verë. Më tej ka plazhet Prinos, Potami, Filikouri, Llaman qe shtrihet ne jug, Qeparo, Borshi, plazhet e Bunecit dhe Lukoves ,Kakomea në Nivitsa (me një rrugë shumë të rrezikshme). Poshte Kalase se Himares është Livadhi dhe pastaj në veri shtrihet Jale, Foussa(Aquariumi), Zissos,Shpella e Pellumbave, Gjipe, Karkaniki, Gialiskari ne Dhermi, Perivoll ne Drymades, Palassa dhe Dhraleo. Në pika të ndryshme në plazhet e Himares uji është i ftohtë për shkak të burimeve nëntokësore që ekzistojnë.Gjate muajve te veres shume varka ofrojne shetitje ne plazhet afer Spilese.

Rruga Detare

Portet kryesore të vendit që ofrojnë lidhje me tragete janë:

 • Nga Saranda dhe Himara ka delfin dhe traget nga Korfuzi. Korfuz – Sarandë (gjithë vitin) apo Himarë (në behar).
 • Durrësi lidhet me linja detare nëpërmjet porteve italiane që shërbejnë tragete nga Bari, Trieste, Ankona dhe Brindizi
 • Vlora lidhet me linja detare nëpërmjet porteve italiane që shërbejnë tragete nga Bari, Otranto dhe Brindizi

Linjat e lundrimit që kryejnë itenirar në Shqipëri janë si më poshtë:

ADRIATICA DI NAVIGAZIONE, ILLYRIA LINES, EUROPEAN SEA LINES, LA VIKINGA, VENTOURIS FERRIES, IONIAN CRUISE

~ Porti i Sarandes
+355 85222235
www.portisarande.com.al

~ Porti i Himares
+ 355 39322348

~ Porti i Vlores
+355 03324521/29418

~ Porti i Durresit
www.apdurres.com.al
+355 52 222 028

~ Porti i Korfuzit
+30 2661040002

~ Ruci Tours
+355 393 22 442 / +30 2109018629

~Discover Himara Travel Agency
+355 696674830

Si te mberrini ne Himare me taksi

Zakonisht taksija pajtohet per aq njerez sa udhetojne bashke , keshtu qe cdo udhetar paguan vetem pjesemarjen e tij p.Sh.25% cmimet e meposhtme jane per komplet pajtimin

Sarande-Himare 32€
Vlore-Himare 45€
Kakavije-Himare 60€
Disa numra te dobishem taksish

0684180872
0692085964
0684099926
0682245678
0682052744

.

Numrat e urgjencës

22355   BASHKIA
22296   QENDRA SHËNDETËSORE
22344   RAJON POLICIE
22348   ZYRA PORT
22307   ZYRA POSTARE
22203   RAIFFEISEN BANK
22906   ALPHA BANK
22000   TELECOM
.

Qyteti i Himarës është kryeqëndra e krahinës së Himarës që shtrihet në banesat brënda kështjellës (Kastro), në Himarën e vjetër me monumentet e saj të lashta dhe arkitekturën e saj të veçantë, në Spile me plazhin e saj që është qëndra e sotme ekonomike dhe historike, në Potamin me plazhin e mrekullueshëm dhe me hotelet e reja, në Livadhin me detin e bukur, në Zamari, Mihail, në Stefanel. Këtu mund të shihni shumë monumente dhe tempuj të lashtë.  Himara ka edhe ndërtesa të ndryshme madhështore, që tregojn origjinën e saj fisnike.

Himara është e mbuluar rreth e qark me kodra, të cilat janë te mbuluara me ullishte dhe pemë të ndryshme frutore ku shfaqin një pamje të mrekullueshme. Me vegjetacion tipik mesdhetar konsiderohet vendlindja e kultivimit të ullirit dhe agrumeve – ka mijëra portokalle, mandarina dhe limona – dhe çdo gjë është hartuar me shume kujdes dhe dashuri për tokën.

 • Transport i brendshëm me autobuz

 • Tiranë – Himarë (itinerar i perditshëm) 275 km
 • Vlorë – Himarë (itinerar i perditshëm) 73 km
 • Vlorë – Qeparo (itinerar i perditshëm) 86 km
 • Tiranë – Sarandë (itinerar i perditshëm) 329 km

NJOFTIME

PUBLIKIME

HOTELE

RESTORANTE

.

njesite-vendore-te-ndara-48
harta