Monumente

Shpella e Porto Palermos

Shpella e Porto Palermos është e vendosur në afërsi të ish bazës së Nëndetëseve që është ende nën patronazhin e ushtrisë. Kjo gjithashtu është një shpellë karstike e krijuar nga aktiviteti gëlqerorë dhe gjatësia e saj është vetëm disa metra nga çdo drejtim. Hyrja është e dëmtuar rëndë dhe nuk ka pasur gërmime formale ose …

0 comments

Tuneli i Porto Palermo

Eshtë një bunker nëndetëse ndërtuar gjatë sundimit të diktatorit Enver Hoxha. Është e vendosur në pjesën veriore të gjirit të Porto Palermos .Nuk është më në përdorim te tillë, por mbetet në një zonë ushtarake.

0 comments

Ujësjellësi i Vranishtit

Krahas objekteve të tjera me interes historik dhe arkitektonik, fare pranë fshatit Vranisht gjendet edhe Ujëshjellësi, i cili përbëhet nga dy pjesë. Ura numër 1, e punuar me një hark dhe ura numër 2, mbështetur në gjashtë harqe dhe pesë dritare lehtësuese. Është ndërtuar në periudhën e Ali Pashë Tepelenës (filllim Shek. XIX) dhe shquhet …

0 comments

“Guri në Qiell” (Vranisht)

Në majën e malit të “Mesimerit” gjendet një gur gjigand, disa tonelatësh, i ngritur horizontalisht dhe që qëndron mbi dy gurë të tjerë të ngritur vertikalisht. Nga vendasit ai thirreth “Guri në Qiell” dhe nga studjuesit ai është vlerësuar se është Dolmen. Pra, ky objekt duket se është ngritur në periudhat e herëshme prehistorike sikundër …

0 comments

Varret e Jelimeve në Vumblo

Nekropoli antik që ndryshe emërtohet Varret e Jelimeve nga vendasit, është I vendosur në nje grykë në juglindje të fushës së Vumbloit, e cila formohet nga dy kodra qe ngrihen në anën lindore dhe perëndimore, përkatësisht kodra e Okolezës dhe ajo e Stavrulës. Varret janë të vendosura në këmbët e kodrës së rrumbullaktë të Okolezës …

0 comments

Lisat e Pilurit

Biomonument që ndodhen në kodrinën pranë e në juglindje të qendrës së fshatit të Pilurit, 750 m mbi nivelin e detit. Nga banorët e fshatit njihet dhe me emrin “Pylli i Shën Kollit”, sipas kishës me të njëjtin emër që ka qenë aty pranë. Lartësia e kodrës është 750 m mbi nivelin e detit. Banorët …

0 comments

“Kalaja e Badhrës” (Borsh)

I përket periudhës së bronzit të vonë. Fortifikimi ndodhet poshtë rrugës automobilistike në dalje të Borshit, në një kodër me lartësi rreth 250 m mbi nivelin e detit. Ai rrethonte majën e kodrës, e cila dominonte mbi kodrat e buta përreth dhe mbi plazhet e Borshit e të Piqearsit. Muri prehistorik ka një gjatësi prej …

0 comments

“Kisha e Shën Nikollës” (Kisha e Vasiliqisë)

Në fillim të istmit të Palermos gjendet kisha e Shën Nikollës e cila më parë ndodhej në zonën e Kalasë. Ali pasha ishte një figurë diktatore e egër por kishte nje adhurim të vecantë për kultet e krishtere dhe prandaj e ndërtoi kishën që prishi pak më  tej. Ishte viti 1818 kur Pashai i Janinës, …

0 comments

Kulla e Ali Pashës, Në Qeparo

Kulla e Ali Pashës ose kulla e Vlashajve ndodhet në fshatin Qeparo rreth 1 km në veri të tij. Ky ndërtim shquan për një përpunim të kujdësshëm, korniza karakteristike prej guri me motivet e njohura prej harkadash, si dhe kornizimi i dritareve me gurë të latuar rrisin vlerat e pamjeve të këtij ndërtimi.Nuk ka të …

0 comments

“Kalaja e Karosit” (Qeparo)

I takon një faze më të avancuar të vendbanimeve prehistorike të Kaonisë. Ajo ndodhet mbi fshatin Qeparo i vjetër, në vendin e quajtur “gradishta” dhe është ngritur mbi një kodër të lartë shkëmbore 450 m që gjendet 3.5 km larg bregut të detit. Fshati i parë ka qënë vendosur në zonën e quajtur Pirg, pikërrisht …

0 comments

“Ura e Gjipesë” (Ilias)

  Ura e Gjipesë e cila ndodhet përgjatë rrjedhjes së përroit,mbi rrugën nacionale që lidh fshatin Ilias me fshatin Vuno është një Monument Kulture. “Ura e Gjipesë”, apo ndryshe “Ura në Lumë, Vuno”, ndodhet pranë fshatit Ilias në rrugën që të çon te Manastiri e Stavridhit (Burim i Jetëdhënës).

0 comments

“Shpella e Pëllumbave” (Ilias) :

Në veri të Himarës, anës detit në një plazh mes Jalit dhe Gjipesë, është një shpellë tjetër e jashtëzakonshme në të cilen mund të hysh vetëm nga deti. Mjedisi është i mahnitshëm dhe plazhi ideal për të notuar i vetëm. Kjo shpellë interesante sipas legjendave besohet se dikur ka qënë strehë për piratët, si dhe …

0 comments

Kalaja e Iliasit

Kalaja e Iliasit apo e “Pirgut” ndodhet në krahun e djathtë të rrugës automobilistike Vlorë-Himarë, mbi kodrën në vendin e quajtur “Qafa e Pirgut”, pranë fshatit Ilias. Në sipërfaqen e kësaj kodre shihen gjurmët e një vendbanimi të lashtë, prej të cilit janë ruajtur disa trakte muresh rrethimi, të ndërtuara me gurë të papunuar të …

0 comments

“Kanioni i Gjipese” (Ilias):

Një monument i mahnitshëm, i vizituar nga mijëra të apasionuar të natyrës dhe sporteve ekstreme, ndodhet në pjesën e poshtme të përroit Gjipe, midis Vunoit dhe Iliasit. Kanioni fillon në ujvarën Petasma, ka gjatësi 4 km, 75m lartësi maksimale dhe 10-20m gjerësi. Në shtegun e ngushtë të kanionit spektakolar mund të bëni kacavarje, kanioning dhe …

0 comments

Manastiri i Stavridhit – Burim Jetëdhënës (Ilias)

Një degëzim nëpër një rrugë të pa asfaltuar brënda fshatit të con në Manastirin e Stavridhit (Burim i Jetëdhënës ). Ky manastir i përkushtohet Theotoqit dhe është ndërtuar në shekullin 14 mbi faltoren e lashtë të perëndisë Zeus dhe Artemisit, perendeshës së gjuetisë. Është tashmë traditë që në datën 15 të cdo gushti grumbullohen banore …

0 comments

Kisha e Shën Spiridhonit (Vuno fshat):

  Monument Kulture i Kategorisë së Parë. Sipas të dhënave të studiuesve daton në vitin 1778. Kisha e Shën Spiridhonit në Vuno bën pjesë në nëngrupin e bazilikave me tavan të rrafshë, dhe ka përmasa të brendshme 19.80 x 11.40 m. Ajo përbëhet nga salla qëndrore dhe hajati që ndodhet në pjesën perëndimore.Ajo ndahet me …

0 comments

Ura e Kolmidharit

Ura e Kolmidharit ndodhet pranë fshatit Himarë që të con në rrugë të vjetër për në lagjen Mihaili( 1 Maj). Ndërtuar në vitin 1878.

0 comments

Shpella e Spilesë

Shpella e Spilesë miti vendos këtu shpellën e famshme të Cikllopit Polifemi në Odisea të Homerit. Kjo është më e madhja nga një seri shpellash dhe justifikon shkëlqyeshëm emrin e gjirit homonim dhe zonën në qendër të qytetit te Himarës. Shpellat janë të vendosura në bazë të një shkëmbi të ulët 100 metra nga vija …

0 comments

Kisha e Kryeëngjëllit Mihail (Mëhillit)

Eshtë një nga kishat më të vjetra të Kalasë dhe është vendosur në pjesën veriore të kështjellës , në një nga dy lagjet e Himarës, Litzinadhes . Lagje tjetër është Tsaknates . Kryeengjelli Mihail , apo Mihaili është një nga kishat më të vjetra brënda mureve , e vendosur në veri të kalasë. Kisha është …

0 comments

Kisha e Episkopisë

(Shën Sergit dhe Shën Bakut) – Kishë Bizantine që gjendet brënda mureve helenistike të kalasë së Himarës është ndërtuar në shekullin 12 .Ndërtesa e episkopisë dhe banesa e episkopit i ka themelet mbi një ndërtese të vjetër që në antikitet thuhet se ishte tempulli dhe faltorja e Apollonit. Është ndërtuar në vendin më të lartë …

0 comments

Shpella e Piratëve

Është një shpellë karstike natyrore e bëre e famshme nga libri i Petro Markos dhe më pas nga filmi me të njëjtin titull.Gjendet në kodrinën ku është Manastiri i Shën Theodhorit. Vendosur në shkëmbej thikë, në një det shumë të thellë që merr “ngjyrën e verës”, shpella ruan vlera të rëndësishme turistike, që të sjellin …

0 comments

“Kështjella e Sopotit” (Borsh)

Faza më e hershme e fortifikimit daton në periudhën e bronzit të vonë, ndërsa në fillimet e periudhës helenistike shek. IV-III p.e.s, që përkon me fazën e dytë, shëndrohet në një qendër qytetare të rëndësishme. Fortifikimi i kësaj periudhe zë një sipërfaqe rreth 2.80 ha dhe ndahet në tri hapsira, ku atë qëndroren e zë …

0 comments

Manastiri i Shën Dhimitrit (MANASTIRI AGIOU DIMITRIOU)

Në fshatin e poshtem te Qeparoit ndodhet manastiri i Shen Dhimitrit, i bardhe dhe i rindertuar si dhe kisha me te njejtin emer. Është ndërtuar brënda një ansambli, ku ndodhet ndërtesa e shkollës dhe e personelit të kishës. Manastiri është ndërtuar në formën më të plotë rreth viteve 1730. Ikonostasi prej druri, me figura ëngjëjsh …

0 comments

Palaio KIPARO (ose Ano KIPARO) – Qiparo i Vjetër( ose i Sipërm)

Gjithë fshati është piktoresk, me arkitekturën e tij tradicionale, rrugët me kalldrëm guri, dhe kishat e vjetra përbëjnë një imazh magjik. Me interes të veçantë janë mbishkrimet në shtëpi të ndryshme. Familja e George Tenet(ish-kreu i CIA-s) erdhi fillimisht nga ky fshat.

0 comments

Kështjella e Panormit (Palermos)

Gadishulli i vogël i Palermos që lidhet me një istem prej 50 m me bregun e detit është një fortesë e vërtet natyrale mbi të cilën është ngritur kalaja e Ali Pashës që banorët vendas e quajnë thjesht Kastri. Në të vërtetë Kalaja e Ali Pashes, vepër e projektuar nga arkitekt ushtarak francez është ngritur …

0 comments

Panagias MANASTIRI – DRYMADON

Në krye të fshatit, në pjesën dominuese, qëndron “Manastiri i Panaisë“. Kisha e Shën Marisë që ndodhet brënda teritorit të Manastirit i takon shekullit të XIII – X IV. Është shume i bardhë dhe shquhet për arkitektonikën e tij dhe pamjen e vecantë. Kisha është e tipit bazilikat me një kupolë dhe daton nga shekulli …

0 comments

Manastiri i Shën Theodhori (MANASTIRI AGIOU Theodorou)

Midis fshatrave Latës (Ilias) dhe Dhërmi në një kodër me një peizazh mahnitës nga deti gjendet Manastiri i Shën Theodhorit. Manastiri është ndërtuar shekullin e 14-të mbi faltoren e lashtë të perëndisë Zeus dhe Artemisit, perëndeshës së gjuetisë, po përfundoi gati 500 vjet më vonë.Në vitin 1946 u mbyll nga regjimi komunist e mv vonë …

0 comments

Manastiri i Athalocës (ATHALIOTISSAS MANASTIRI)

Në shpatet e malit mbi Himarë ndodhet  manastiri I vjetër i Virgjereshes Athaliotissa,ku mund të ecësh vetëm në këmbë. Është ndërtuar në një kodër rreth dy orë në lindje të qytetit të Himarës. Athali siç i thonë ndryshe në Himarë është një vend pelegrinazhi i Zonjës së Bekuar. Kisha është ndërtuar në 1795 dhe pranë …

0 comments

AGIOI PANTES (Të gjithë Shenjtorët)

Kisha është ndërtuar rreth vitit 1775 në hyrje të Kalasë. Kozma  Aetolos predikoi në këtë kishë.  Kur Shën Kosmai mbërriti në Himarë u habit që fshati kishte mbi 150 kisha. Çdo familje ka pasur kishën e vet dhe adhurimin e bënin veç e veç. Te vjetërit thoshnin se të dielave dhe festave degjoheshin 300 këmbana …

0 comments

Qëndrimi Spyromilios

Shtëpi e vjetër , rezidencë e familjes Spyromilios që luajti një rol shumë të madh në historinë e Himarës. Spiros Spyromilios ka çliruar Himarën në vitin 1912 dhe ishte lideri i saj për një periudhë të caktuar.

0 comments

Shën Maria Kasopitra (PANAGIA KASOPITRA )

Një kishë bizantine me një ikonë e Panagia – Nëna e Krishtit – që besohet të jetë e mrekullueshme. Në periudhat e thatësirës e populli I  Himarës  i këndonin himne Ikones se saj dhe thuhet qe fillonin shira të rrëmbyeshëm për një kohë të shkurtër… Kisha e Kasopitra Virgjëresha , që ndodhet në pjesën jugore …

0 comments

Kalaja e Himarës

Qyteti i vjetër i Himarës, dhe Kalaja (Barbakas) në vetvete janë një monument i rëndesishëm që ka nevojë për mbrojtje që të mos pësojë dëme të pandreqshme.Kjo është një monument i 3.500 vjet të pranisë njerëzore në rajonin e Himarës. Në mesjetare, në here byzantine, ishte një qytet- kështjellë i vogël por i fuqishëm në …

0 comments